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Historic England is the government’s statutory adviser on all matters relating to the 
historic environment in England. We are a non-departmental public body established 
under the National Heritage Act 1983 and sponsored by the Department for Culture, 
Media and Sport (DCMS). We champion and protect England’s historic places, 
providing expert advice to local planning authorities, developers, owners and 
communities to help ensure our historic environment is properly understood, enjoyed 
and cared for.  

We welcome the opportunity to submit a response to the consultation on changes to 
various permitted development rights (PDRs).   

We have restricted our response to those questions covering matters which have a 
greater bearing on the historic environment.  

 

Detailed Response  

Q.4 Do you agree that the existing limitation requiring that extensions must be 
at least 7 metres from the rear boundary of the home should be amended so 
that it only applies if the adjacent use is residential? 

Q.5 Are there are any circumstances where it would not be appropriate to 
allow extensions up to the rear boundary where the adjacent use is non-
residential? 

We do not support the proposal to allow extensions up to rear boundary of a 
property, irrespective of the use of the adjacent property. Such a change could result 
in impacts on the settings of adjacent listed buildings, scheduled monuments, and/or 
other designated heritage assets. This would increase the risk of harm to the 
significance of those heritage assets.  

The Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 requires decision 
makers to have special regard to the desirability of preserving the setting of listed 
buildings and section 102 of the Levelling-up and Regeneration Act 2023, when 
implemented, will extend this duty to a wider range of designated heritage assets. 
This duty is echoed in the great weight that should be given to an asset’s 
conservation in the National Planning Policy Framework (NPPF. December 2023), 
and it is difficult to see how these proposed changes would comply with those duties 
in all cases.  

Some of the proposals contained in this consultation have the potential to undermine 
the government’s ambitions for improving design quality in the built environment and 
could result in inappropriate additions/alterations to the housing/building stock. In 
addition to increasing the risk of harm to designated heritage assets, some of the 



proposals (involving groundworks) will also increase the risk to undesignated 
archaeology, a risk which is currently managed, to some degree, through the normal 
planning system.  

 

Q.8 Is the existing requirement for the materials used in any exterior work to 
be of a similar appearance to the existing exterior of the dwellinghouse fit for 
purpose? 

Yes, to some extent. 

The requirement for materials to be of a similar appearance generally means that 
historic elements, such as windows, are broadly replicated (e.g. in conservation 
areas) where this PDR applies. There is, however, a degree of ambiguity and for 
protected areas, such as article 2(3) land, it would be preferable for materials to 
match those of the existing dwellinghouse.  

Removal of this requirement could have an impact on the character or appearance of 
conservation areas and/or the significance/Outstanding Universal Value (OUV) of 
World Heritage Sites (WHSs). 

We recognise that there may be circumstances where the use of alternative 
materials may be appropriate. However, this is best assessed in protected areas, 
such as article 2(3) land, through the submission of a planning application. This 
approach provides the necessary safeguards against inappropriate development 
which could be harmful to the significance of designated heritage assets and other 
protected areas. 

 

Q.16 Should the permitted development right be amended so that where an 
alteration takes place on a roof slope that does not front a highway, it should 
be able to extend more than 0.15 metres beyond the plane of the roof and if so, 
what would be a suitable size limit? 

Q.17 Should the limitation that the highest part of the alteration cannot be 
higher than the highest part of the original roof be amended so that alterations 
can be as high as the highest part of the original roof (excluding any 
chimney)? 

Whilst rooflights (extending up to 0.15m from the roof plane) may have a limited 
impact on some conservation areas and WHSs, there will be instances where the 
roof slopes not facing a highway contribute to the character or appearance of a 
conservation area or the significance/OUV of a WHS. We are therefore concerned 
regarding the potential relaxation of this PDR on elevations not fronting a highway. It 
is unclear from the consultation whether the intention of the possible changes (to the 
dimension allowed) is to facilitate rooflights which project further than 0.15m or 
whether it is to allow more significant projections, such as dormer windows. We 
would be especially concerned if this was increased to a dimension which allowed 
the introduction of dormer windows under a PDR. 

The PDR requiring changes to roof forms which cannot be higher than the highest 
part of the original roof often means that roof extensions sit below the ridge line of 
the existing roof allowing the roof plane to be “read" clearly as a roof plane. There 
are concerns, on design grounds, that allowing changes to roof forms which are as 



high as the highest part of the original roof would result in poorer quality 
development coming forward.  

 

Q.19 Do you agree that bin and bike stores should be permitted in front 
gardens in article 2(3) land (which includes conservation areas, Areas of 
Outstanding Natural Beauty, the Broads, National Parks and World Heritage 
Sites)? 

No.  

We recognise that there may be some instances when it is desirable to hide 
unsightly bins or provide covered bike stores (which cannot be kept anywhere other 
than to the front of a property) and that these could be provided with minimal harm to 
those designated heritage assets. However, there will be many cases where that is 
not the case and allowing new structures forward of the principal elevation will 
potentially harm the character or appearance of conservation areas and the 
significance/OUV of WHSs. We therefore recommend that the proposal to remove 
this limitation in article 2(3) land is not taken forward and the need for a planning 
application is retained, to allow impacts on the historic environment to be assessed 
by local planning authorities. 

 

Q.22 Should the existing limitation that in Areas of Outstanding Natural 
Beauty, the Broads, National Parks and World Heritage Sites development 
situated more than 20 metres from any wall of the dwellinghouse is not 
permitted if the total area of ground covered by development would exceed 10 
square metres be removed? 

No.  

There are instances where development to the sides or rear of a dwellinghouse (i.e. 
not fronting a highway) will have an impact on the significance of those protected 
areas, and the need for a planning application to assess those impacts should be 
retained.  

The Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 requires decision 
makers to have special regard to the desirability of preserving the setting of listed 
buildings and pay special attention to the preservation or enhancement of 
conservation areas. Section 102 of the Levelling-up and Regeneration Act 2023, 
when implemented, will extend this duty to a wider range of designated heritage 
assets, including the OUV of WHSs. This duty is echoed in the great weight that 
should be given to an asset’s conservation in the NPPF, and it is difficult to see how 
these proposed changes would comply with those duties in all cases. 

 

Q.23 Should the permitted development right be amended so that it does not 
apply where the dwellinghouse or land within its curtilage is designated as a 
scheduled monument? 

We support the exclusion of scheduled monuments from this PDR. We would also 
recommend exclusion of other designated heritage assets, such as Registered Parks 
and Gardens. 



 

Q.25 Do you agree that the limitation restricting upwards extensions on 
buildings built before 1 July 1948 should be removed entirely or amended to 
an alternative date (e.g. 1930)? 

We note that PDRs relating to upward extensions of buildings do not apply in article 
2(3) land. This is welcome. However, we are concerned that, outside those areas, 
the existing PDR can allow upward extensions within the setting of designated 
heritage assets without a robust assessment of those impacts. Taking more 
buildings into scope, by removing the 1948 date, would increase the risk of harm to 
the setting of designated heritage assets. 

Additionally, there may be non-designated heritage assets of significance, in the 
1930-1948 period, which might be impacted on by an extension to this PDR. 
Introducing a different cut-off date to other PDRs will also create potential 
inconsistencies in the GPDO.  

 

Q.26 Do you think that the prior approvals for the building upwards permitted 
development rights could be streamlined or simplified? 

We would welcome inclusion of impact on the historic environment, and archaeology 
(should any groundworks, such as strengthening foundations, be required) as 
matters requiring prior approval.  

 

Q.30 Do you agree that the limitation restricting the permitted development 
right to buildings built on or before 31 December 1989 should be removed? 

No. 

As set out in our response to Q.25, we are concerned existing PDRs allow 
demolition and rebuild within the setting of designated heritage assets without a 
robust assessment of those impacts. Taking more buildings into scope (by reducing 
or removing any restriction based on the construction date of the existing building) 
would increase the risk of harm to the significance of designated heritage assets 
through impacts on their setting. 

 

Q.32 Do you agree that the permitted development right should be amended to 
introduce a limit on the maximum age of the original building that can be 
demolished? 

The introduction of some restriction to prevent demolition of older buildings would be 
welcome; accepting that the date of construction of a building does not necessarily 
correspond to its significance as a heritage asset. This would allow a full assessment 
via the planning application route (as opposed to the prior approval process) of any 
impacts from their demolition and rebuilding to be assessed. This will provide some 
safeguard against the loss of non-designated heritage assets, including those on a 
local list, outside conservation areas in the exercise of this PDR.  

If the 1989 limitation were to be replaced with a different age limitation, any date 
chosen should be consistent with other PDRs and clearly justified. The consultation 
does not provide a rationale for choosing 1930 and indeed other recent consultations 



have chosen differing dates. For example, the recent Street Vote consultation 
proposed to exclude pre-1918 buildings to safeguard heritage assets.  

 

Q.33 Do you agree that the Class ZA rebuild footprint for buildings that were 
originally in use as offices, research and development and industrial 
processes should be allowed to benefit from the Class A, Part 7 permitted 
development right at the time of redevelopment only? 

No.  

We do not support the increase of the allowable footprint under this PDR. This would 
potentially increase the risk of further harm to the setting of designated heritage 
assets.  

The Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 requires decision 
makers to have special regard to the desirability of preserving the setting of listed 
buildings and section 102 of the Levelling-up and Regeneration Act 2023, when 
implemented, will extend this duty to a wider range of designated heritage assets, 
including WHSs. This duty is echoed in the great weight that should be given to an 
asset’s conservation in the NPPF, and it is difficult to see how these proposed 
changes would comply with those duties in all cases. It will also pose an increased 
risk of harm to undesignated archaeology. 

Class ZA, in its current form, already takes potentially large development outside the 
planning application process, with inherent risks to the historic environment. We do 
not support extending this PDR to include the replacement of buildings with ones of 
a larger footprint, or volume. 

 

Q.34 Do you think that prior approvals for the demolition and rebuild permitted 
development right could be streamlined or simplified? 

Prior approval should be retained for heritage and archaeology with regards to class 
ZA; if anything, the prior approval matters should be strengthened as a mechanism.  

 

Q.36 Do you agree that the limitation that wall-mounted outlets for EV charging 
cannot face onto and be within 2 metres of a highway should be removed? 

Q.37 Do you agree that the limitation that electrical upstands for EV charging 
cannot be within 2 metres of a highway should be removed? 

If the 2m limitation were to be removed, we recommend that it is retained in article 
2(3) land, so any impacts (of charge points within 2m of a highway) in those areas 
can be assessed via a planning application and to ensure that they are sited and 
designed in such a way as minimise harm to the historic environment whilst, where 
possible, enabling their provision. 

Alternatively, heritage and archaeology should be included as a prior approval matter 
in article 2(3) land for charge points fronting a highway in those areas. As a 
minimum, we recommend that the PDR includes a condition that charging points 
permitted under class D are sited, as far as reasonably practical, to minimise impacts 
on the historic environment, including archaeology, and on article 2(3) land in 
particular.  



Assessment of impacts in WHSs should follow UNESCO’s Guidance and Toolkit for 
Impact Assessments in a World Heritage Context. 

 

Q.39 Do you agree that permitted development rights should allow for the 
installation of a unit for equipment housing or storage cabinets needed to 
support non-domestic upstands for EV recharging? 

Q.40 Do you agree that the permitted development right should allow one unit 
of equipment housing in a non-domestic car park? 

Q.41 Do you agree with the other proposed limitations set out at paragraph 60 
for units for equipment housing or storage cabinets, including the size limit of 
up to 29 cubic metres? 

It is somewhat unclear whether questions 39 and 40 (along with question 41) relate 
the limitations and conditions set out in paragraph 60 of the consultation: e.g. only 
applying in non-domestic, off-street ground level car parks.  

Reasonably sized and located EV charge points should be able to be 
accommodated in historic areas in many cases. However, we are concerned that the 
proposals set out in paragraph 60 would allow large installations (up to 29 cubic 
metres) in potentially sensitive, protected areas, e.g. 3m x 3m x 3m cabinets in rural 
car parks in the Lake District WHS. We therefore recommend that this PDR would be 
subject to a limitation in article 2(3) land, so any impacts can be assessed via a 
planning application. 

Assessment of impacts in WHSs should follow UNESCO’s Guidance and Toolkit for 
Impact Assessments in a World Heritage Context. 

We recommend that this PDR includes a condition that charging points permitted 
under class D are sited and designed, as far as reasonably practical, to minimise 
impacts on the historic environment, including archaeology, and (if necessary) on 
article 2(3) land in particular.  

 

Q.45 Do you agree that the current volume limit of 0.6 cubic metres for an air 
source heat pump should be increased? 

Q.46 Are there any other matters that should be considered if the size 
threshold is increased? 

Q.47 Do you agree that detached dwellinghouses should be permitted to install 
a maximum of two air source heat pumps? 

Q.48 Do you agree that stand-alone blocks of flats should be permitted to 
install more than one air source heat pump? 

Q.49 Do you agree that the permitted development right should be amended so 
that, where the development would result in more than one air source heat 
pump on or within the curtilage of a block flats, it is subject to a prior approval 
with regard to siting? 

Q.50 Are there any safeguards or specific matters that should be considered if 
the installation of more than one air source heat pump on or within the 
curtilage of a block of flats was supported through permitted development 
rights? 

https://whc.unesco.org/en/guidance-toolkit-impact-assessments/
https://whc.unesco.org/en/guidance-toolkit-impact-assessments/
https://whc.unesco.org/en/guidance-toolkit-impact-assessments/
https://whc.unesco.org/en/guidance-toolkit-impact-assessments/


Q.51 Do you have any views on the other existing limitations which apply to 
this permitted development right that could be amended to further support the 
deployment of air source heat pumps? 

Response to Qs.45-51. 

The installation of air source heat pumps on domestic premises (under Class G of 
Part 14) is subject to certain limitations and conditions, including for listed buildings, 
scheduled monuments and in conservation areas and WHSs. It is not proposed to 
alter those limitations and conditions. 

However, air source heat pumps installed under Class G of Part 14 have the 
potential to adversely impact on the setting of nearby designated heritage assets, 
and any increase in the size, or number, of heat pumps permitted will potentially 
increase the risk of harm. We recommend that heritage and archaeology are 
included as matters for prior approval and/or a condition that heat pumps permitted 
under class G are sited, as far as reasonably practical, to minimise impacts on the 
historic environment, including archaeology. 

If the size of heat pumps permitted under this PDR were to be increased, it would be 
helpful to provide a maximum size, as currently no limits appear to be proposed. 
Doing so would help minimise potential impact on heritage assets, as well as giving 
a greater degree of certainty to residents.  
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