Proof And Experimental Establishment, Shoebury Garrison, Hospital, Terraces (I To J), Attached Forecourt Wall And Railings And Attached Outbuildings / Hospital, Attached Blocks I-J, And Attached Front Walls, Shoebury Garrison

Date:
11 Aug 2000
Location:
Proof And Experimental Establishment, Shoebury Garrison, Hospital, Terraces (I To J), Attached Forecourt Wall And Railings And Attached Outbuildings, Hospital Road, Southend On Sea, Essex, SS1 2JN
Show all locations
Hospital, Attached Blocks I-J, And Attached Front Walls, Shoebury Garrison, Hospital Road, Southend On Sea, Essex, SS1 2JN
Reference:
IOE01/00182/17
Type:
Photograph (Digital)
Request a copy
Not what you're looking for? Try a new search

Description

This information is taken from the statutory List as it was in 2001 and may not be up to date.

TQ 98 SW SOUTHEND ON SEA HOSPITAL ROAD (north west side), Shoebury Garrison

5/93 Hospital, attached Blocks I-J, and attached front walls, Shoebury Garrison 28.4.86 GV II

Hospital and attached staff quarters. Dated 1856, drawings signed by Captain R S Beatson, RE. Yellow stock brick with rubbed brick dressings, brick gable stacks, and slate roof. PLAN: double-depth plan hospital with rear service and kitchen block, double-depth plan wings each side with rear service block attached. EXTERIOR: 2-storey; 5-window range, single-storey; 5-bay left-hand staff wing. Symmetrical hospital front has overhanging bracketed eaves, a porch with stucco cornice and pilasters, double 4-panel doors and overlight, and sashes to the sides, a central gable to a first-floor Venetian window with stucco surround, and flat-headed 6/6-pane sashes. A passage with WCs connects to a rear has a central, square, single-storey cook house and ablution block with a louvred ridge lantern flanking a central stack. Staff wing has flat-headed 4/4-pane sashes with a mid C20 door and overlight. INTERIOR: not inspected; drawings show central stair hall with wards each side. SUBSIDIARY FEATURES: attached front wall, with capped piers and metal railings encloses forecourt. Attached buttresses rear wall extends from the hospital enclosing the rear section. HISTORY: one of only two regimental military hospitals in barracks (Fulwood, Preston contains the other) of this period. Beatson was one of the important group of Engineer officers, although the double-depth planning of the wards pre-dates the pavilion plan which dominated hospital design from the 1860s. One of the first buildings at the British School of Gunnery, authorised 1856, for the RA; part of a group with the NCO terraces each side (qv), within a complete mid C19 barracks. (PSA Drawings Collection, NMR, Swindon: 1863-: CTR 130-158; Glennie D: Gunners Town: History of Shoeburyness: Civic Publications: 1948-).



Listing NGR: TQ9389384733

Content

This is part of the Series: IOE\Webber_John IOE Records for Webber, John; within the Collection: IOE01 Images Of England

Rights

Copyright IoE John Webber. Source Historic England Archive

This photograph was taken for the Images of England project

People & Organisations

Photographer: Webber, John

Rights Holder: Webber, John

Keywords

Brick, Iron, Slate, Stucco, Victorian Forecourt, Unassigned, Military Residence, Domestic, Residential Building, Wall, Monument <By Form>, Barrier, Barracks, Military Hospital, Health And Welfare, Hospital, Railings, Lodgings