This browser is not fully supported by Historic England. Please update your browser to the latest version so that you get the best from our website.

19 Mercer Street and 21 Shelton Street

List Entry Summary

This building is listed under the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 as amended for its special architectural or historic interest.

Name: 19 Mercer Street and 21 Shelton Street

List entry Number: 1436448

Location

19 Mercer Street and 21 Shelton Street, Comyn Ching Triangle, Seven Dials, London, WC2H 9QR

The building may lie within the boundary of more than one authority.

County: Greater London Authority

District: Camden

District Type: London Borough

Parish: Non Civil Parish

National Park: Not applicable to this List entry.

Grade: II

Date first listed: 08-Nov-2016

Date of most recent amendment: Not applicable to this List entry.

Asset Groupings

This list entry does not comprise part of an Asset Grouping. Asset Groupings are not part of the official record but are added later for information.

List entry Description

Summary of Building

A block of 7 flats arranged over six storeys and basement,1985-7 by the Terry Farrell Partnership as part of the regeneration of Comyn Ching Triangle.

Reasons for Designation

19 Mercer Street/21 Shelton Street, 1985-7 by the Terry Farrell Partnership, is listed at Grade II for the following principal reasons:

* Architect: a significant, formative scheme by a leading British architect and exponent of postmodernism;

* Architectural interest: the corner stones of a spatially powerful, mixed-use regenerative scheme, marked by bold form and detail, based on an intellectual understanding of historic precedent, interpreted in a witty postmodern idiom;

* Contextual placemaking: a masterly exercise in placemaking, eliding the old and new, that recognised the scale and patina of the original (and then recently listed) buildings and spaces in the creation of Ching Court;

* Degree of survival: little altered, retaining external profiles, detail, fixtures and fittings and internal public spaces;

* Historic interest: an early and exemplary project in urban contextualism, reflecting the emerging philosophy of conservation and regeneration.

History

SITE HISTORY Comyn Ching Triangle in its present form is the result of a regeneration project, executed in three phases from 1978-91 by the Terry Farrell Partnership. The project integrated the restoration of existing C17,C18 and C19 listed buildings and shop fronts with the design and erection of new buildings and the creation of a new public space, in a mixed use development. It occupies one of the triangular blocks that radiate from the Seven Dials, laid out in 1692 by Sir Thomas Neale, and is bounded by Monmouth Street to the W, Mercer Street to the NE and Shelton Street to the SE, and at its core is Ching Court, and a public thoroughfare through it, created in 1983-5.

The regeneration of Comyn Ching Triangle was central to Farrell's work in the Covent Garden area, following Clifton Nurseries (1980-1). It is a significant example of his approach to urban contextualisation from the 1980s, in its pragmatic elision of a new urban plan and structures with the existing scale, fabric and patina of the essentially C17, C18 and C19 streetscape.

Farrell created a new landscaped, public space in the centre of the site, an area which had previously been gradually built over, obscuring the original building line. New entrances from Monmouth Street and Shelton Street provided access to this courtyard, and a diagonal public route across it, while a series of added entrances at ground floor level within the courtyard provided access to the upper floors of the existing buildings and gave prominence to the rear elevations which had been previously hidden by extensions and years of accumulated buildings. At the corners of the site new buildings replaced redundant commercial premises, while the intervening street frontages of existing commercial premises, most of them listed buildings of C17 and C18 origin, were renovated. Integral to the project was the reinstatement and refurbishment of the premises and showroom of the longstanding occupants, Comyn Ching ironmongers, at 17-19 Shelton Street.

The historic streetscape is made up of traditional three and four storey buildings, now mostly with added attics or mansards and with basements. Most are conventionally constructed in red, plum and stock brick, some with red brick or engineering brick dressings, some stucco rendered or painted, and have slate and tile roofs.

The scale, forms and palette of materials and colours used in the new buildings at the corners of the site complement and provide both a unifying identity and new vitality to the scheme. They are clad in traditional materials interpreted in a forward-thinking way, while windows and bold Mannerist entrances are coloured turquoise blue and deep red. Throughout, the scheme is unified by Farrell’s interpretation of the Comyn Ching logo – paired inverted ‘Cs’ which are a signature of the metalwork. At the core of the site, Ching Court is a discrete and tranquil paved court, which creates a seamless connection with the buildings. Sloping from N to S, it is reached by semicircular steps descending from the N entrance and shallow stepped paving rising from the Shelton Street entrance. The corner rotundas, prominent rear entrances, modelled rear windows, masonry parapet walls, kerbs and a built-in seat to the rear of Mercer Street, place the buildings within the landscape. Varied forms of steel balconies, window guards, and later planters also designed by Farrell, and bearing the CC logo, provide context within the idiom of the site.

RECEPTION On completion the scheme was admired and well received, notably in a critique in the Architects' Journal (6 March 1985), which praised its architectural assurance and ingenuity. 'Where old fabric has been kept it is revered and treated seriously, but in the final result we are not so much aware of the old and the new co-existing side by side as of one single lively identity embodied in the still recognisable historic streets'. (AJ 6 March 1985, 58). The project won a Civic Trust Award in 1987 and on 26 March 1999 the Seven Dials Renaissance Project was awarded an Environmental Design Award by the London Borough of Camden.

PROJECT DEVELOPMENT Designs for the enabling stage were prepared from 1978 and executed on site from 1981 to 1983. Following the granting of listed building consent, the corner buildings at Seven Dials were demolished and the C17 panelled interiors and stairs from 51 Monmouth Street were removed and stored, to be reinstated in 55 Monmouth Street.

Phase 1 (on site June 1983, completed May 1985), entailed the restoration, conversion or part-reconstruction of 15 listed C17-C19 houses and shopfronts; and the creation of Ching Court and new entrances within it to the upper floors of Shelton Street and Monmouth Street buildings. It encompassed 53-63 Monmouth Street, laid out as a mix of offices on three storeys above retail on the ground floor and basement levels; 11-19 Shelton Street, arranged as a mix of flats on three storeys above retail at ground floor and basement levels; and 21-27 Mercer Street, arranged as four houses, for private sale.

Phase 2 (on site 1985, completed c1987) comprised a new building on the corner of Seven Dials, at 45-51 Monmouth Street and 29-31 Mercer Street, which provided four storeys of offices above ground and basement level retail premises. A new building on the corner site at 19 Mercer Street and 21 Shelton Street provided flats on six storeys and a basement.

Phase 3 (on site c1989, completed c1991), addressed the S apex of the site, 65-75 Monmouth Street and 1-9 Shelton Street. The restoration, conversion or part-reconstruction of four listed buildings (65-71 Monmouth Street) and four unlisted C17-C19 houses and shopfronts on Shelton Street, integrated with a new building at the S corner of the triangle, provided retail accommodation on the ground floor and basement, three storeys of offices above, with a residential top floor. 

ARCHITECT Sir Terry Farrell (b.1938) is a pre-eminent British architect and urban designer, of international standing. He has been a leading force in establishing postmodernism as an architectural presence in this country. After graduating from the University of Newcastle School of Architecture, Farrell took a Masters in Architecture and City Planning at the University of Pennsylvania, where tutors included Robert Venturi and Denise Scott Brown, whose work would later have a bearing on the postmodernist movement in Britain.

While working briefly for the LCC in 1961-2, Farrell was responsible for the Blackwall Tunnel Ventilation Towers (constructed 1961-4, each listed at Grade II, NHLE 1246736 and 1246738). After 15 years in partnership with Nicholas Grimshaw, which included the Herman Miller Factory, Bath (1976, listed Grade II, NHLE 1415261), Farrell set up practice independently. At that time he was also involved in Charles Jencks' Thematic House, London (1979-84), an early and important essay in postmodernism. Notable projects in Britain, the majority in London, include Clifton Nurseries, Covent Garden, (1980-1), TV am studios, Camden Lock, 1982, now altered; Comyn Ching, Seven Dials (completed 1985); Landmark House, City of London (1985-7), Charing Cross Station (Embankment Place), Westminster (1990); Alban Gate, 125 London Wall (1990-2); MI6 headquarters, Vauxhall (1993); also the Edinburgh International Conference Centre (1995). More recent projects range from the Home Office, London (completed 2005); the Great North Museum, Newcastle (completed 2009) to Bicester Eco Town, Oxon (ongoing). He established an office in Hong Kong in 1991, leading to a prolific practice in Asia, noted for Beijing South Station (completed 2008).

Farrell continues to be an important voice, contributing through published works to current architectural opinion. The Farrell Review of Architecture and the Built Environment (2014) followed a commission from the Department of Culture Media and Sport.

Details

A block of 7 flats arranged over six storeys and basement,1985-7 by the Terry Farrell Partnership as part of the regeneration of Comyn Ching Triangle.

MATERIALS: clad in a mix of a yellow London stock brick, with deep bands of darker buff/grey brick between the storeys and on the corner bays, and glazed blue brick banding and ornament. The ground floor is rusticated masonry, and including the entrances painted dark plum colour. Windows are timber, on the street elevations painted white between blue panels, on the rear elevation painted green/blue; doors, steel canopies and balconies are a dark red colour. Balustrades are now painted grey/black. The scale, forms and palette of materials and colours used in the new buildings complement and provide both a unifying identity and new vitality to the scheme.

PLAN: an angular, near-symmetrical corner block, with modelled entrances on each elevation, square on plan and in six storeys and basement.

EXTERIOR: side elevations, in three bays, converge on an expressive corner bay, which is set back deeply behind a prominent drum at ground floor level, is marked by a set back angle rising through the upper floors and deep oversailing canopies above the attic storey. The drum pier has an incised basal band and flared capital painted grey. Behind it, enclosed by a steel balustrade with the Comyn Ching 'CC' logo, is a light well, with full-height tripartite windows of small paned units and single panes with small paned upper lights, flanked by vertical panels, painted blue, and rising through the basement and ground floor. At basement level part-glazed doors, with integral small-paned paned overlights, open onto a small enclosed yard. Upper floors have similar tripartite windows, with segmental steel balconies. On the fourth and fifth floors canted corner windows with timber brackets rise through two storeys, with blue glazed brick decoration to the flanking brickwork. A deep oversailing canopy, broken at the angle, projects over the ensemble.

The principal, Mercer Street entrance appears cut into the ground floor rustication, which is angled, and is recessed between a pair of simplified columns on short rusticated bases. Set back to the left is a small timber corner window of a single pane beneath four upper lights, and with a deep cill. The door, in a reeded architrave, is painted dark red, has vertical panels below four widely spaced square glazed upper lights, in an arrangement used throughout Comyn Ching. Within the recess, the underside of the internal stairs rises from the right. To the left a quadrant is modelled in the rusticated band.

The Shelton Street entrance is similar but symmetrical, flanked by a single window on each side and columns on tall bases; the door has a plain integral fanlight. Below to each side is a semicircular window with a simple keystone.

Flanking bays have paired casements with four-pane upper lights; and on the first floor have steel window guards. The attic storey is set back, with pilasters between the bays and has a moulded cornice.

At the rear, the inner corner is cut back beneath projecting semi-circular masonry balconies in expressed concrete, which act as canopies to the floor below. As on the street elevation, at upper level the window rises through two storeys. Similarly the ground floor and basement levels also have a double-height window in a diagonally set rectangular concrete well behind a modelled parapet wall. Each floor has a facetted small-paned window unit, painted green/blue, which alternately project outwards or inwards. At the apex is a small lantern on a moulded base.

INTERIOR: on the principal, Mercer Street entrance, the entrance hall has a moulded rusticated dado, and masonry stairs with a slender steel balustrade, the geometric form echoing the idiom used throughout the development.

Selected Sources

Books and journals
The Master Architect Series: Terry Farrell: selected and current works, (1994)
Cherry, B, Pevsner, N, The Buildings of England: London 4, North, (1998 revised 2001), 318
Davies, Emma (ed), Collage and Context Terry Farrell The Partnership's Complete Works 1981-1991, (2013)
'Post-modern: continuity in the work of Farrells 1981-2011' in Architecture Today , , Vol. 222, (Oct 2011), 2-23
'Historic Precedent: the rehabilitation of the 18th century buildings in the Comyn Ching triangle at Seven Dials in Covent Garden' in Architects’ Journal , , Vol. 181 no.10 , (6 March 1985 ), 47-58
'Facsimile facades in Comyn Ching?' in Architects’ Journal , , Vol. 173 no.14, (8 April 1981 ), 629

National Grid Reference: TQ3009781040

Map

Map
© Crown Copyright and database right 2017. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2017. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1436448 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 20-Nov-2017 at 09:52:26.

End of official listing