This browser is not fully supported by Historic England. Please update your browser to the latest version so that you get the best from our website.

COMMUNITY CENTRE AND SURROUND TO ATTACHED POND

List Entry Summary

This building is listed under the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990 as amended for its special architectural or historic interest.

Name: COMMUNITY CENTRE AND SURROUND TO ATTACHED POND

List entry Number: 1021949

Location

COMMUNITY CENTRE AND SURROUND TO ATTACHED POND, FANN STREET

The building may lie within the boundary of more than one authority.

County: Greater London Authority

District: City and County of the City of London

District Type: London Borough

Parish:

National Park: Not applicable to this List entry.

Grade: II

Date first listed: 04-Dec-1997

Date of most recent amendment: Not applicable to this List entry.

Legacy System Information

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System: LBS

UID: 466573

Asset Groupings

This list entry does not comprise part of an Asset Grouping. Asset Groupings are not part of the official record but are added later for information.

List entry Description

Summary of Building

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

TQ 3282 SW FANN STREET (east side) 627-0/3/10172 Community Centre and surround to attached pond

GV II

Community centre, with pool to rear. Design won in competition in 1952, built to revised designs 1955-7. The competition, which included the community centre, won by Geoffry Powell, architects for built scheme Chamberlin, Powell and Bon. Ove Arup and Partners, engineers. Grey brick walls, part load-bearing, and reinforced concrete. Flat roof. Building entered from ground floor, which is the upper storey. Lower floor set in basement courtyard, part sunken, overlooking pool and formal garden. Ground floor hall, with raised roof over stage, dressing rooms and kitchen. Lower floor has club room and games floor. Timber windows, full height to front entrance hall in set-back screen. Double timber doors with tile cladding to their side. Clerestory glazing to sides, and to right-hand half of garden front, above tile cladding. The rest of the exposed one and a half storeys fully glazed. Fire exits to far side lead to walkways on both levels. Simple interiors, the main hall and clubrooms with timber floors. Stone surrounds to pool, with stepping stones added 1957-8. The community centre was an integral part of the competition brief, and its use of two levels and the treatment of the pool surround and paved area to its rear well demonstrate Chamberlin, Powell and Bon's aesthetic.

HISTORY AND ANALYSIS The development and importance of the Golden Lane Estate is explained in the entry for Great Arthur House.

(City of London Corporation Record Office: Records of the competition, 1951-2. Surviving drawings.; Derek Bean: The Golden Lane Competition, Bartlett School MSc Thesis: -1987; Architectural Review: June 1957: 415-26) .



Listing NGR: TQ3223082082

Selected Sources

Books and journals
'Architectural Review' in June, (1957), 415-26

National Grid Reference: TQ 32230 82082

Map

Map
© Crown Copyright and database right 2017. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2017. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1021949 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 13-Dec-2017 at 07:38:55.

End of official listing