CHARLOTTE ROW (TERRACE)

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II

List Entry Number: 1145947

Date first listed: 14-Jun-1974

Date of most recent amendment: 22-Dec-1997

Statutory Address: CHARLOTTE ROW (TERRACE), 47A, ESPLANADE

Map

Ordnance survey map of CHARLOTTE ROW (TERRACE)
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1145947 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 17-Oct-2018 at 17:09:14.

Location

Statutory Address: CHARLOTTE ROW (TERRACE), 47A, ESPLANADE

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

County: Dorset

District: Weymouth and Portland (District Authority)

National Grid Reference: SY 68037 79011

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

WEYMOUTH

SY6879 ESPLANADE 873-1/21/129 (North side) 14/06/74 No.47A Charlotte Row (terrace) (Formerly Listed as: BOND STREET (North side) No.16)

GV II

Formerly Westminster Bank, now holiday accommodation above public toilets. 1883. Red brick in English bond, Portland stone ashlar and dressings, green Westmorland slate roof. A very vigorous interpretation of French Renaissance with Flemish Renaissance details. A very steep hipped roof is set behind a balustrade parapet with plain panels, above main walling carried out in flush banded brick and stonework in the manner of Norman Shaw. PLAN: a long but shallow plan, with its principal frontage to Bond Street, and returning with the narrow front to the Esplanade, where it reduces to a single-storey flat-roofed pavilion. Ground floor is now in use as public conveniences, and the upper floors, approached from the Esplanade are used as a boarding house. EXTERIOR: 3 storeys, attic and basement. The Bond Street front is in 2 bays, plus the single-storey pavilion to the right. The principal range has lofty Dutch-gabled dormers with scrolled pediments behind the balustrade with corner urns, inflected to the oriels below, which are deep semicircular bows in 2 floors containing plain lights with curved plate glass, and with a transom at first floor. The stonework is richly detailed, including decorative pilasters and moulded entablatures; the oriels are carried on bold paired stone brackets which spring from broad mullions in the ground-floor windows, which are of 2 and 3-lights respectively. To the right is an arched doorway under an entablature and high trapezoidal head with scrolls and a small pediment; the heavily modelled original 3-panel door with embellishments is still in situ. In the ashlar plinth, which rises to the ground floor sill level, are 2 openings with segmental heads to Mannersit keystones, and a grille with pavement access to a basement. The pavilion to the right has a lofty single light with transom, and, low right, a plain square opening with a door under a transom light. This unit has a stone balustrade with



some plain panels, and the high plinth, both continued to the short return front which contains a pair of 2-light casements with a transom and king mullion. The main party wall to the left has a lofty banded stack with dentil capping, tied back by a slated gable roof to the steep hipped end with vase-like finial. On the Esplanade front, behind the single-storey pavilion, the main gable wall contains a single light each side of central walling at first and second floors, under the continued balustrade with corner urns. At the centre is a lofty banded stack, tied back to the steep hipped roof by a slated gable roof, and with a decorative scrolled pediment at half-height. The capping has a dentil cornice. INTERIOR: not inspected.



Listing NGR: SY6803879019

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 467563

Legacy System: LBS

End of official listing