PADDINGTON BRITISH RAIL MAINTENANCE DEPOT, EAST BLOCK

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II*

List Entry Number: 1250976

Date first listed: 14-Apr-1994

Statutory Address: PADDINGTON BRITISH RAIL MAINTENANCE DEPOT, EAST BLOCK, 179, HARROW ROAD

Map

Ordnance survey map of PADDINGTON BRITISH RAIL MAINTENANCE DEPOT, EAST BLOCK
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1250976 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 19-Nov-2018 at 07:16:55.

Location

Statutory Address: PADDINGTON BRITISH RAIL MAINTENANCE DEPOT, EAST BLOCK, 179, HARROW ROAD

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

County: Greater London Authority

District: City of Westminster (London Borough)

National Grid Reference: TQ 26305 81730

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

WESTMINSTER

TQ2681NW HARROW ROAD 1900- /40/10043 No.179 Paddington British Rail Maintenance Depot, East Block

GV II*

Garage to the maintenance depot for road vehicles built for British Rail's Paddington Goods Yard in 1966-8 by Paul Hamilton of the firm Bicknell and Hamilton. Designed in 1964. Reinforced concrete comprising oval, single storey garaging with basement inspection pits. Coved shell concrete roof on dramatically arched cantilevered beams springing from side walls and central piers over clerestorey glazing. Concrete shell roof further pierced by portholes, giving a feel of light and space customary in. inter-war Scandanavian architecture. The resulting interior is dramatic, yet provided strong, even natural light for the maintenance of delivery vans. The building forms a pair with the workshops and office building (q.v.)

Sources Architectural Review, January 1965, p.90 Architects' Journal, 18/25 December 1968, pp.1465-75 Official Architecture and Planning, February 1969, p.151-7 Concrete, June 1974, p.35

Listing NGR: TQ2630581730

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 433540

Legacy System: LBS

Sources

Books and journals
'Architects Journal' in 18 December, (1968), 1465-75
'Architectural Review' in January, (1965), 90
'Concrete' in June, (1974), 35
'Official Architecture and Planning' in February, (1969), 151-7

End of official listing