THE WATER HOUSE, LLOYD PARK (WILLIAM MORRIS GALLERY)

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II*

List Entry Number: 1065620

Date first listed: 19-Oct-1951

Statutory Address: THE WATER HOUSE, LLOYD PARK (WILLIAM MORRIS GALLERY), FOREST ROAD E17

Map

Ordnance survey map of THE WATER HOUSE, LLOYD PARK (WILLIAM MORRIS GALLERY)
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1065620 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 20-Nov-2018 at 18:27:49.

Location

Statutory Address: THE WATER HOUSE, LLOYD PARK (WILLIAM MORRIS GALLERY), FOREST ROAD E17

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

County: Greater London Authority

District: Waltham Forest (London Borough)

National Grid Reference: TQ 37229 89902

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

TQ 3789 FOREST ROAD Walthamstow E17 (north side) 4/1 The Water House, Lloyd Park (William Morris Gallery) 19.10.51

- II*

Substantial detached house, now museum. 1762, altered and restored. Stock brick. Hipped slate roof to parapet. 3 storeys, 9 windows wide, the outer triplets forming large full height semicircular bays. Central Corinthian columned timber porch enclosing recessed entrance with semicircular fanlight. 6-panelled door. Square-headed windows gauged heads architraved to central bays. Double band above ground floor. Heavy stucco cornice and parapet. Interior with contemporary panelling, staircase and stucco-enriched stairwell. The childhood home of William Morris.

Listing NGR: TQ3722989902

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 206873

Legacy System: LBS

End of official listing