FORMER ROYAL NAVAL HOSPITAL THE SQUARE NUMBERS 11, 12 AND 12A AND ATTACHED WALLS

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II

List Entry Number: 1113320

Date first listed: 01-May-1975

Date of most recent amendment: 09-Nov-1998

Statutory Address: FORMER ROYAL NAVAL HOSPITAL THE SQUARE NUMBERS 11, 12 AND 12A AND ATTACHED WALLS, HIGH STREET

Map

Ordnance survey map of FORMER ROYAL NAVAL HOSPITAL THE SQUARE NUMBERS 11, 12 AND 12A AND ATTACHED WALLS
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1113320 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 16-Dec-2018 at 03:23:21.

Location

Statutory Address: FORMER ROYAL NAVAL HOSPITAL THE SQUARE NUMBERS 11, 12 AND 12A AND ATTACHED WALLS, HIGH STREET

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

District: City of Plymouth (Unitary Authority)

National Grid Reference: SX 46402 54622

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

PLYMOUTH

SX4654NW HIGH STREET, Stonehouse 740-1/55/818 (North side) 01/05/75 Former Royal Naval Hospital: The Square Nos.11, 12 & 12A and attached walls (Formerly Listed as: HIGH STREET, Stonehouse Royal Naval Hospital: Residences Nos.11, 12 & 13)

GV II

Officer's house at former Naval Hospital. c1765, designed by Alexander Rovehead for the Navy Board. Plymouth limestone rubble with limestone quoins, architraves, band above ground floor and 1st-floor string to central bays; dry slate roofs on 3 levels: hipped ends except for taller central block with mansard roof and large stone end stacks and 2 gabled dormers, pediment with spoked lunette in front and parapet in front of flanking roofs. Double-depth plan in 5 blocks with forward breaks between blocks to projecting centre. EXTERIOR: 2 storeys plus attic pedimented central block flanked by 2-storey blocks plus single-storey blocks at far left and right, making symmetrical 1:3:3:3:1-window front. Original or C19 hornless sashes with glazing bars to most openings. Central pedimented block has central 1st-floor Venetian window with spoked centre light and blind sidelights and later enclosed rendered porch under with central window and entrance to the side. The flanking blocks have central wooden porches with fielded panels; moulded cornice and glazed doors and sides; overlights with small panes behind. INTERIOR: not inspected but known to have retained original features. SUBSIDIARY FEATURES: high rubble front garden walls with ramped coping and also attached is part of the original perimeter wall of the hospital designed to prevent the patients from escaping. HISTORY: shown in 1800 as the houses of the steward's clerk and the agent's clerk. Part of an outstanding and complete military hospital complex. (Morrison K: Royal Naval Hospital, Stonehouse: Cambridge: 1992-: 100373).





Listing NGR: SX4640254622

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 473517

Legacy System: LBS

Sources

Books and journals
Morrison, K, Royal Naval Hospital Stonehouse, (1992), 100373

End of official listing