BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II

List Entry Number: 1117383

Date first listed: 24-Nov-1995

Statutory Address: BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX, BRUNEL STREET

Statutory Address: BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX, NAVIGATION STREET

Map

Ordnance survey map of BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1117383 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 10-Dec-2018 at 01:44:42.

Location

Statutory Address: BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX, BRUNEL STREET

Statutory Address: BIRMINGHAM NEW STREET SIGNAL BOX, NAVIGATION STREET

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

District: Birmingham (Metropolitan Authority)

National Grid Reference: SP 06719 86672

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

SP 08 NE BIRMINGHAM NAVIGATION STREET

7/10058 Birmingham New Street Signal Box

II

Includes: Birmingham New Street Signal Box BRUNEL STREET. Railway signal box. 1964. Architects Bicknell and Hamilton in collaboration with R L Moorcraft the Regional Architect, London Midland Region. Horizontal pre-cast concrete cladding units of a bold triangular profile, hung from a reinforced concrete frame. The boundary parapet wall in Navigation Street is constructed from facetted vertical pre-cast concrete units. Continuous metal windows; walls on either side of the entrance doors are finished in vertical glazed tiling. Flat roof. Contains staff and equipment rooms. Five storeys high above railway track level and four storeys above street level with single storey wing at track level. Various floor to floor heights. The signalling control room at top level is surrounded by a projecting flat roof with a deep down-standing fascia to provide shading for the control console. The building is very much a 'one off' constructed on a very difficult and congested site. A dramatic building of exceptional architectural quality with a strongly sculptural form.

Sources: Architectural Review, November 1965 Building, 18 August 1967 Railway Magazine, October 1966, pp.564-7



Listing NGR: SP0671986672

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 442131

Legacy System: LBS

Sources

Books and journals
'Architectural Review' in November, (1965)
'Railway Magazine' in October, (1966), 564-7
'Building' in August, (1967)

End of official listing