BRITISH GAS RESEARCH STATION INCLUDING ATTACHED RESTAURANT BLOCK TO SOUTH

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II*

List Entry Number: 1259313

Date first listed: 27-Jan-1997

Statutory Address: BRITISH GAS RESEARCH STATION INCLUDING ATTACHED RESTAURANT BLOCK TO SOUTH, STATION ROAD

Map

Ordnance survey map of BRITISH GAS RESEARCH STATION INCLUDING ATTACHED RESTAURANT BLOCK TO SOUTH
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1259313 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 17-Nov-2018 at 14:49:39.

Location

Statutory Address: BRITISH GAS RESEARCH STATION INCLUDING ATTACHED RESTAURANT BLOCK TO SOUTH, STATION ROAD

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

District: North Tyneside (Metropolitan Authority)

National Grid Reference: NZ 26846 71409

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

NZ 27 SE LONGBENTON STATION ROAD, Killingworth

1022/3/10012 British Gas Research Station including attached restaurant block to south

II*

Gas research station. Designed in 1965, built 1966-67. Designed by Ryder and Yates. Extension designed in 1974 and built in 1975-6 to originally contain a restaurant, a lecture theatre, classrooms and workshops is attached to the south and was also designed by Ryder and Yates. Painted concrete precast panels to main block with site-cast concrete roof features and portal; 1975-6 pavilion clad in black precast concrete panels with an aggregate of broken Guinness bottles. Main block of three storeys having a rectangular plan which comprises a fixed element to the front (containing entrance and car parking to two lower floors and originally containing library, administration and canteen). To the rear is a flexible section arranged in two parallel zones extending backwards, originally comprising flexible laboratory space on two floors, beside which is a full-height workshop. Front to Station Road of three storeys, the upper articulated by a continuous horizontal strip window, which returns along both side elevations; the lower storeys, comprising car parking, is open and partly covered up by two man-made grassy mounds of unequal height which rise up in front. Circular pilot is to car park floors, also returning on side elevations. To the centre is a projecting entrance bridge at first floor (street) height and at the far side is attached a full-height site-cast painted concrete portal of triangular section. Flat roof At roof level are three large, funnel-shaped water tanks and three cylindrical vents, grouped so that the vents are symmetrical, with two funnels to the south and one to the north. Attached to the south by a raised glazed tube is the 1974 restaurant pavilion, lower than the main block and also flat roofed. This has a fully-glazed ground storey, a taller, blind, 'middle.' layer of panels and a still taller top layer of panels, glazed to full height on the east side with full-height bronzed glass panels. There is a circular window on the south side in the upper layer, and light staircases from this level to either end. Internally, the main building contains elements of the original flexible partition system, designed on a 3'4" planning grid, in parts of the former laboratory areas on both floors. The building was designed from the start to be both flexible and extendable, and this has been done, following the original elevations. Interior of 1974 pavilion not inspected. A building of great purity of form and considerable architectural subtlety - noted, for example in the slight and deliberate deviations from the symmetrical in the front elevation. The Architects Journal 24 Apri1 1968.



Listing NGR: NZ2684671409

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 463031

Legacy System: LBS

Sources

Books and journals
'Architects Journal' in 24 April, (1968)

End of official listing