10, SOUTHWAY

Overview

Heritage Category: Listed Building

Grade: II

List Entry Number: 1259593

Date first listed: 28-Nov-1996

Statutory Address: 10, SOUTHWAY

Map

Ordnance survey map of 10, SOUTHWAY
© Crown Copyright and database right 2018. All rights reserved. Ordnance Survey Licence number 100024900.
© British Crown and SeaZone Solutions Limited 2018. All rights reserved. Licence number 102006.006.
Use of this data is subject to Terms and Conditions.

The above map is for quick reference purposes only and may not be to scale. For a copy of the full scale map, please see the attached PDF - 1259593 .pdf

The PDF will be generated from our live systems and may take a few minutes to download depending on how busy our servers are. We apologise for this delay.

This copy shows the entry on 18-Nov-2018 at 05:54:52.

Location

Statutory Address: 10, SOUTHWAY

The building or site itself may lie within the boundary of more than one authority.

County: Greater London Authority

District: Barnet (London Borough)

National Grid Reference: TQ 25644 88415

Summary

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Reasons for Designation

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

History

Legacy Record - This information may be included in the List Entry Details.

Details

BARNET TQ2588 SOUTHWAY, Hampstead Garden Suburb 31-0/26/10224 (South side) No.10

II

Detached house. Geoffrey Lucas, 1910, for the artist T. Roberts. Painted pebbledash with brick and brick corner quoin strips and storey band. High and nearly pyramidal tile roof with peak stack of brick; slightly swept and boxed eaves. Two storeys and one-window range; square in plan with trapezoidal single-storey porch to front. Two-window range to left return with rectangular bay and two-window range to right with rectangular bay. All first-floor windows break eaves as half dormers. The front room used as studio originally. Windows of an authentic design. The plan is exceptional for its lack of hallways, circulation being achieved by lozenge-shaped vestibules off the returns; stair to rear of stack. Front bedrooms of different floor height to make room for higher studio ceiling below. The design is admirable for its extreme simplicity of form; the plan is novel and reflects international trends, and in particular the planning experiments of Frank Lloyd Wright at the turn of the century.



Listing NGR: TQ2564488415

Legacy

The contents of this record have been generated from a legacy data system.

Legacy System number: 462752

Legacy System: LBS

End of official listing